Tuesday, 10 April 2012

facebook telah di santau..

facebook di santau

SALAM 1 MALAYSIA kepada semua reades...
hahaa...hari nie nur nak bawakan satu lagi info yang perlu kita semua tahu.jika anda berasa tidak setuju dengan artikel ini sila komen yer...
kalu nak copy boleh..TAPI jangan lupa kreditkan kepada NUR balik

harap kawan-kawan nur khususnya SEKOLAH SENI JOHOR BAHRU boleh komen untuk sokong cerita nur ini...

baiklah,dalam zaman serba canggih dan moden ini,pasti kita sudah mengikis kepercayaan kita terhadap ILMU HITAM kerana zaman semakin maju.TETEPI tahukah anda bahawa ILMU HITAM ini masih boleh dijalankan dan ianya mengikuti arus teknologi hari nie...

Nur cuma nak bagitau yang FACEBOOK boleh menyebarkan SANTAU kepada penggunanya.
maksud Nur disini santau itu akan dihantar oleh seseorang kepada mangsanya melalui FB...die akan menggunakan gambar2 yang diupload oleh mangsa sebagai bahan untuk santau.
saya mempunyai bukti mengenai santau di FB ...perkara ini berlaku kepada adek cikgu saya..
adek perempuannya merupakan seorang pelajar IPT dan apabila dia disihir dan disantau oleh seseorang gara-gara cemburu dan bertujuan merosakkan hubungan antara dia dan pasangannya. Kononnya, si pelaku itu adalah bekas kekasih pasangannya itu. Hanya kerana sekeping gambar yang di’upload’ ke laman sosial, hidupnya merana dek terkena buatan orang.cikgu Nur bagitau...adeknya terseksa apabila di perlakukan sedemikian...




Mungkin ada yang menganggap kes ini hanya kes terpencil dan jarang berlaku tapi tak mustahil turut berlaku terhadap kita juga kan. Tak bermakna kita tak boleh meng’upload’ gambar ke laman sosial, cuma kita perlu berhati-hati dengan setiap rakan-rakan dalam rangkaian kita tuh. Juga dengan setiap gambar yang di’upload’. Kalau boleh biarlah gambar beramai-ramai dan bukan hanya gambar sorang-sorang. Kalau orang berniat jahat, memang mereka akan gunakan pelbagai cara pun termasuklah sihir dan superimposed. Oleh itu, berwaspadalah dengan orang di sekeliling kita dan jangan mengundang sengketa dengan orang lain.

jadi berhati-hatilah kepada anda di luar sana,elakkan bermusuh untuk mengelakkan perkara ini terjadi.
SHARE kan artikel ini ok...
sekian terima kasih

13 comments:

uncHa said...

terima kasih wak..nice sharing :)

faizuddin pro said...

welcome :)

hafiz said...

akak aku pn kne..

faizuddin pro said...

same laa,akak aku pon kene mase die lepas kahwin

Skaira Je Mi said...

thumbs up! congrats!

f@iz said...

tq for your information,,,,yg penting kite wat lh amal ibadah Insyaallah klau diizin Allah kite x diganggu,,,,

Fadzmie Mohamad said...

Nak sihir orang ni senang je. Ada gambar, dah boleh mula dah. Tu bahayanya letak gambar bersepah kat FB tu.

faizuddin pro said...

haha..kan senag er

faizulosman said...

bahaya btl skrg ni... kat fb pn org boleh santau...\

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/04/second-day-during-holiday.html

faizuddin pro said...

macam2 boleh jadi sekarang

ATOM said...

byase la bow,,,, org akhr zaman kn...

Nurmaisarah Azmi said...

lama tak singgah sini.. emm, makin meriah background.. cppl.. pasal santau dan fb tu, harap je zaman smkin moden tapi masih sanggup buat org menderita..

Awie Omar said...

Salam Ramadhan dari awieomar.blogspot. Baru follow sini. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Follow blog "Awie Omar" (bagi yang belum, harap sudi follow ) dan komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Ganjaran wang tunai akan diberikan kepada johan.