Sunday, 3 June 2012

Tutorial asingkan sidebar widget

*follow tau blog Nur .....**, ada banyak rahsia yang belum Nur Tulis

Hai semua  :) hari nie Nur terajin pulak nak buat sedikit tutorial yang dah lama sangat Nur tak buat...
Nur rase bulan Jun nie bulan tutorial untuk Nur...Nur nak lengkapkan segala tutorial yang mana dapat membantu newbie yang memerlukan bantuan...
so...ENJOY this k :)

anda nak side bar macam Nur punye x ?




LANGKAH 1

mula mula..DESIGN > PAGE ELEMENT > EDIT HTML
LANGKAH 2
dah??cari koding nie..    (ctrl+F lg senang bah..hehe)

]]></b:skin>

LANGKAH 3
ambik koding yg nie pulak..paste kt atas/sebelom koding kt langkah 2 td.. :)

.sidebar .widget {
background: #ffffff ;
border: 3px solid #FF0066;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 1.5em;
}
.main .widget {
background:  ;
border: 0px solid #CCCCCC;
border-bottom: 0px solid #CCCCCC;
margin:0 0 1.5em; padding:0 0 1.5em;
}


LANGKAH 4
hoho,kalau nak senang faham koding nie.korang paste dalam notepad dulu.solehah xplen okei.hee
.sidebar .widget { = yang nie la kotak gadget kt sidebar korang tu.background..korang tukar la warna yang korang bekenan.hehe.border pun korang boleh tukar gak..
.main .widget { = untuk template yang cm nie..main widget kotak untuk setiap entri.kalau korang nak.boleh la tukar jugak..

LANGKAH 5
dah siap?xda error?korang save je lh..hehe :) klau ada yg xdpt buat...bagitau Nur dengan meninggalkan comment di bawah k...

SEKIAN :)

2 comments:

Siti Norshimah Md Yasan said...

thanks... ianya menjadi

Anna AN said...

Nak try buat la.. thanks ye
https://annahealthnbeutyhouse.blogspot.com